תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

אגרוף שיקומי לחולי פרקינסון

לרפואה השיקומית מסוגלות וכלים לטפל בלקויות נוירולוגית אופייניות למחלה ולשפר את תפקודם ואת איכות החיים של חולי פרקינסון ושל הסובבים אותם. ביחידה לשיקום פרקינסון והפרעות תנועה אנו עובדים עם החולים על שיפור התנועה דרך תרגול מספר אומניות לחימה אשר נבדקו מחקרית, כמו איגרוף וטאי צ'י, בכלים סטנדרטיים ובשילוב טכנולוגיות מתקדמות, כמו משחקי וידאו ומציאות מדומה.

מרבית החולים מחפשים מסגרות המשך קבוצתיות לפעילות גופנית, אך טרם הוקמה בארץ קבוצת איגרוף לחולי פרקינסון. בארה"ב תפס האיגרוף תאוצה בשנים האחרונות, כאשר ארגון The Rock Steady Boxing Foundation ייסד ב-2006 קבוצת איגרוף לחולי פרקינסון באינדיאנפוליס. החברים בקבוצה מדווחים על הקלה מתמשכת בפעילויות היומיום, הפחתה בתסמינים הפרקינסונים ושיפור באיכות החיים.

הקבוצה יצרה לאורך השנים שיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת אינדיאנפוליס, אשר פרסמו במגזין Physical Therapy בשנת 2011 סדרת מקרים שנועדה לבחון את השפעת חומרת המחלה ומשך אימון אגרוף (אימון קצר טווח ואימון ארוך טווח) על שינויים בשיווי המשקל, הליכה, ניידות, מוגבלות תפקודית ואיכות החיים בחולים עם פרקינסון קל או בינוני עד קשה. החוקרים בחנו גם את הישימות והבטיחות בתוכנית אימון מסוג זה.

6 חולים נכחו ב-24 עד 36 אימוני אגרוף למשך 12 שבועות, עם אפשרות להמשיך באימונים ל-24 שבועות נוספים. כל אימון ארך 90 דקות וכלל תרגילי איגרוף, מתיחות, חיזוק וסיבולת. 12 כלי הערכה שונים לבחינת שיווי המשקל, הליכה, ניידות, מוגבלות תפקודית ואיכות החיים נמדדו בהתחלת התוכנית, לאחר 12 שבועות, לאחר 24 שבועות ולאחר 36 שבועות. התוצאות הראו כי כל ששת המשתתפים השלימו את כל שלבי סדרת האימונים והציגו שיפורים בלפחות 5 מתוך 12 הפרמטרים בבדיקה בשבוע ה-12 לתוכנית האימון בהשוואה לנקודת ההתחלה, ואף המשיכו להשתפר בשבוע 24 ושבוע 36. באופן טיפוסי, חולים עם פרקינסון קל השתפרו מוקדם יותר מאשר אלו עם פרקינסון בינוני עד קשה. החוקרים סיכמו שסדרה ארוכה יותר של אימוני איגרוף חיונית לחולים עם פרקינסון בינוני וקשה בכדי להגיע לתוצאות מקסימאליות, וכי אימון אגרוף ישים ובטיחותי לחולי פרקינסון.

מספר מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מציעים יתרונות רבים בתוכניות אימון עצימות כגון איגרוף לחולי פרקינסון. מחקר שבוצע באוניברסיטת אלבמה ופורסם במגזין Journal of Applied Physiology ב-2014 הראה שחולי פרקינסון ברמה בינונית-קשה הסתגלו היטב לאימוני כוח עם משקולות אשר שלבו הפוגות דינאמיות (תרגילים כנגד משקל הגוף או הליכה על הליכון/אופניים) ורמת דופק שלא ירדה מתחת ל-50% מהדופק המרבי. המשתתפים בתוכנית נהנו משינויים חיוביים בהרכב שרירי השלד, אשר נמצאו קשורים לשיפור ביכולות המוטוריות, כוח השרירים ומידת העייפות.

המחקרים כיום פונים גם לבחינת הקשר בין פעילות גופנית עצימה בקרב חולי פרקינסון לרמה בדם של גורמי גדילה חשובים לפעילות המוח כגון BDNF וVEGF- . חלבונים אלה מעודדים התפתחות של עצבים חדשים ושל סינפסות, מסייעים לשמר את תאי העצב המוחיים שעדיין קיימים לאחר פגיעה מוחית וממלאים תפקיד חשוב בתהליכי למידה וזיכרון.

 

יתרונות האיגרוף לפרקינסון

  • עבודה על דיוק תנועה דרך גרייה חיצונית (External cues) לתנועה גדולה.
  • הפעלת קבוצות שרירים גדולות ותנועות של כל הגוף, שילוב תנועות חזקות של הידיים יחד עם עבודת רגליים דינאמית המתבטאת בצעדים ובעיטות לכיוונים שונים.
  • אימון שיווי המשקל, כאשר השרירים עובדים פעם כמייצבים ופעם כמניעים, לדוגמה בהרמת רגל באוויר ובעיטה. האימון משפר תגובות יציבתיות מקדימות ולימוד ביצוע צעדי בלימה לכיוונים שונים.
  • שיפור זריזות הידיים והרגליים, מתן אגרופים ובעיטות בקצב מהיר לכיוונים שונים דורש תנועות ידיים ורגליים זריזות.
  • עידוד תנועות רוטציה של הגו וגמישות של עמוד השדרה.
  • הנעת הגוף במהירות גבוהה יותר מהמהירות שהחולים רגילים אליה ביומיום, כאשר הפעלה משולבת של הרגליים והידיים מעלה את הדופק משמעותית לעומת הפעלה של רגליים או ידיים בנפרד, ותורמת מאוד לשיפור הכושר האירובי.
  • עליית הדופק והאינטנסיביות הגבוהה באימון תורמות להפרשה של אנדורפינים, חומרים כימיים המצויים באופן טבעי במוח ומסייעים לשיכוך כאב ולשיפור מצב הרוח. שחרור האנדורפינים תורם גם לעלייה במוטיבציה לגבי פעילות גופנית בכלל.
  • העלאת רמת ה-  BDNFבדם כתוצאה מאימון עצים אשר רמתו יורדת באופן נורמלי עם הגיל בשל הקטנת נפח ההיפוקמפוס וירידה קוגניטיבית. עלייה בחלבון באזורי המוח השונים תורמת לשיקום מוטורי וקוגניטיבי.
  • תרגול ברמת מאמץ גבוהה בצורה מותאמת, בסביבה מתאימה ומפוקחת על ידי פיזיותרפיסט, תוך דגש על בטיחות המתאמן.

כתב: יובל לויתן (MScPT), פיזיותרפיסט אחראי ביחידה לשיקום פרקינסון והפרעות תנועה