מהי פגיעת ראש?
המושג "פגיעה מוחית" מתייחס למכה בראש אשר גורמת לאיבוד הכרה, למשך זמן קצר או ארוך. ניתן להתייחס למושג זה גם כ: פגיעה מוחית טראומטית (TBI = Traumatic Brain Injury), פגיעת ראש (HI = Head Injury) או פגיעה מוחית נרכשת (ABI = Acquired Brain Injury).
מהן ההשלכות של הפגיעה?
בעקבות פגיעה במוח מחבלה ו/או מסיבות אחרות, עלול להתחולל נזק מבני ו/או מטבולי. הפרעה בפעילות במוח, עלולה לגרום לליקויים בתפקוד. מידת הפגיעה בתפקוד יכולה להיות קטלנית, "קשה/ קשה ביותר" או "מזערית". כיוון שהמוח אחראי על כל ביצועיי האדם, הליקויים עלולים לחבל בתפקוד המערכות החיוניות (כמו, לב-ריאה ואיזון ההורמונלי), לשבש את מצב ההכרה והערנות, לפגוע ביכולת התקשורת, בהתנהגות/בביטוי הרגשי ובפעילות המוטורית.
בנוסף, ניתן לצפות פעמים רבות בליקויים קוגניטיביים המופיעים בעקבות הפגיעה, כגון ליקויים בזיכרון, בתפיסה, בקשב ובריכוז ובתהליכי החשיבה.
הביטוי הקליני המיידי של פגיעה חריפה חמורה במוח הוא תרדמת (coma). אנשים השרויים בתרדמת אינם פוקחים עיניים, ומניעים את גופם בתנועות רפלקסיביות בלבד. התרדמת אינה נמשכת בדרך כלל יותר משבועיים. המהלך הטבעי יכול להיות מוות או יציאה מהתרדמת. חלק ממי שיוצא מהתרדמת אמנם יתעורר אך ייוותר ללא מודעות ויכולת תגובה לסביבה הפנימית והחיצונית, כלומר - במצב "וגטטיבי" (צמח).
נפגעים במצב צמח בדרך כלל נושמים ללא עזרה מכנית והם יכולים לבצע מגוון תנועות ספונטניות, כמו לחרוק שיניים, לבלוע, לבכות, לחייך, לאחוז בידו של מישהו אחר, לגנוח או להיאנח.
חלק מאלה שיצאו מהמצב הוגטטיבי ישיגו יכולות תפקוד מוגבלות בלבד, והאבחנה המקובלת למצב זה היא "מצב הכרה מינימלית". מצב זה יכול להיות מצב זמני או קבוע. לעיתים ההבחנה בין המצב הווגטטיבי לבין מצב ההכרה המינימאלית קשה וגורם לתסכול רב של המשפחות והמטפלים.
בדרך כלל ניתן למצוא קשר בין סוג ועוצמת הפגיעה במוח לליקוי שהתחולל בתפקוד, ברם אופי קשרים אלה מורכב ביותר ובודאי, שאינם חד-חד ערכיים.בדרך כלל ניתן למצוא קשר בין סוג ועוצמת הפגיעה במוח ובין הליקוי בתפקוד, ברם קשר זה אינו חד-חד ערכי, כך שיתכן שיהיה נזק משמעותי ליכולת התפקוד ללא עדות לנזק מבני מוגדר, ולהפך. בין הפגועים יש כאלה שיחזרו למסלול חיים דומה לזה שהיה להם בעברם, ויש כאלה שכל אורח חייהם האישי והמשפחתי ישתבש לעד. באם הפגיעה במוח היא כתוצאה מחבלה יתכן ולהימצאות של פגיעה באברים נוספים תהיה השפעה שלילת על כלל תהליך השיקום.
מה עלול לפגוע בתהליך השיקום?
במקרים שהנפגע לא איבד מידית את ההכרה בעת החבלה, לזיכרון של האירועים יכולה להיות השלכה בתר חבלתית, דהיינו הוא/היא עלולים לפתח תגובה נפשית פוסט טראומטית - Post Traumatic Syndrome) PTS). לתגובה כזאת יש השפעה שלילית על היכולת להתגייס לתהליך השיקום.
בנוסף, קיימים גורמים נוספים העלולים לעכב את תהליך השיקום וכוללים דחק (stress), אי קיומה של תמיכה חברתית או דינמיקה משפחתית בעייתית.
בין הפגועים יש כאלה שיחזרו למסלול חיים דומה לזה שהיה להם בעברם, ויש כאלה שכל אורח חייהם האישי והמשפחתי ישתבש לעד.